Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post Reply
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

reaper not showing 4 channels.jpg
I downloaded and installed UMC Driver 2.29.0 for Windows XP + Vista. When recording using Reaper I never get the option to choose which of the 4 analog inputs to assign. Instead I see selections talking about "force mono" etc.I got a single track Any tips on what is going wrong? Thanks
Attachments
reaper top interface shows 4 but no 4 inputs.jpg
Behringer 404 Reaper preferences audio device.jpg
User avatar
pvannatto
Posts: 385
Joined: Wed Apr 14, 2021 3:48 pm
Location: Ontario, Canada

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by pvannatto »

Hi @Gre404 , welcome to the forum. That 2.29 driver is really old, but was the last version for the WinXP (which is also really old). Is there a reason why you are using an old OS (WinXP)? What version of Reaper are you using?
Paul Vannatto
Global Moderator
User avatar
MJKlein
Site Admin
Posts: 567
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:08 pm
Location: Hukou, Taiwan
Contact:

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by MJKlein »

What do you get when you press ASIO configuration?
湖口鄉新竹縣台灣 Hukou Township, Hsinchu County, Taiwan
Behringer X32/Dante + Soundcraft Ghost + X32ReaperAutoMate
English/中文
This site is hosted at Dathorn: https://dathorn.com/index.php?r=489
Every possible way to contact me: https://MySlink.app/mjklein
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

I have a win10 laptop and Focusrite interface which I almost never need moving so they have too many cables to easily move. That's what I normally use for recording practice. Recently it became better to practice elsewhere and rather than buying a standalone recorder allowing at least 4 inputs I thought I'd try to use an old, but pretty decent Laptop that wasn't being used for much of anything. So I got this Behringer since I read it works with XP. I'm using Reaper 6.43/Win32 on the XP Laptop. Thanks.
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

UMC audio control panel Reaper Behringer xp.jpg
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

Just retried it and although I don't have a few things plugged in it now shows the inputs. Nothings changed except it's running off the USB ports power instead of it's power supply and I don't have a sampler output going in. Maybe the main thing is it's been restarted several times since yesterday when I had the problem. Going to go test in the practice room soon. Thanks.
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

I took it in the practice room and couldn't believe it when it was back to the same problem. I experimented with booting with the 404 and usb stick in, with them out and plugged in later, with only the 404 and no usb stick but nothing changed. Now back in the regular space but still the same problem. I can't imagine why it seemed to behave normally once but not again.
Last edited by Gre404 on Mon Dec 27, 2021 7:40 am, edited 1 time in total.
Gre404
Posts: 5
Joined: Sun Dec 26, 2021 9:20 pm

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by Gre404 »

Got help on Reaper forum. I had to right click on the Arm Record button. It was a different series of steps compared to what I was doing on win10 which brings up the input/fx button as soon as I click arm record.
User avatar
MJKlein
Site Admin
Posts: 567
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:08 pm
Location: Hukou, Taiwan
Contact:

Re: Can't get multi tracks on Behringer UMC404HD on XP

Post by MJKlein »

Gre404 wrote: Tue Dec 28, 2021 4:35 am Got help on Reaper forum. I had to right click on the Arm Record button. It was a different series of steps compared to what I was doing on win10 which brings up the input/fx button as soon as I click arm record.
Thanks for posting the resolution.
湖口鄉新竹縣台灣 Hukou Township, Hsinchu County, Taiwan
Behringer X32/Dante + Soundcraft Ghost + X32ReaperAutoMate
English/中文
This site is hosted at Dathorn: https://dathorn.com/index.php?r=489
Every possible way to contact me: https://MySlink.app/mjklein
Post Reply

Return to “Audio Interfaces”